
Guidelines for Play Maximum Strokes:
A player shall take no more than 10 strokes on a hole. Once a 10 is reached, a player must pick up 
their ball and wait for the other players in the group to complete the hole.

Pace of Play:
Each player must play without undue delay, which is de�ned as taking no more than 40 seconds to 
play a shot. Players who are �rst to play from a given area (tee, fairway, green, etc.) will have 10 extra 
seconds to play their shot. Caddies are asked to please refrain from over-coaching the player. It is 
the caddie’s duty to help the player hit each shot without undue delay.
You are expected to complete the nine holes in one hour �fty minutes.

Caddies:
Players eight-years-old and younger must be accompanied by a caddie. Caddies must be at least 
15-years-old, unless otherwise authorised by the Committee. We encourage you to caddy for your 
child regardless of age. We want you to enjoy the experience with your child.
All caddies are allowed to assist the player in club selection and direction without causing delay or 
over-coaching.

Spectators: 
Please stay with your groups and behind the players on the fairway and to the side of the greens. 
Due to the game environment and safety, we do not recommend younger brothers and sisters 
going out onto the golf course.

Care of the golf course:
Please rake replace all divots, repair pitchmarks and rake bunkers. Please place all rubbish in litter 
bins or bring back to the bins around the clubhouse.

Guidelines of Play
Local League Tournament

Rules of Play including Caddies and Spectators

ONE LONG SIREN/HORN BLAST OR VERBAL DIRECTION BY A COMMITTEE MEMBER MEANS STOP 
PLAY IMMEDIATELY AND LEAVE THE GOLF COURSE because of a dangerous condition.

Play will resume on TWO SIREN?HORN BLASTS.

Stoppage of Play



Out of Bounds: 
Where white stakes or fence posts are used, the nearest inside points at ground level de�ne out of 
bounds. When out of bounds is de�ned by a white line on the ground, the line itself is out of 
bounds. 

Penalty Areas: 
The copse between holes 3, 4 and 5 is an Penalty Area de�ned by red tipped posts Stakes are 
movable obstructions. You must not play from this area or even enter  to retrieve your golf all.
Relief - rule 17.1d  ball in a red penalty area. (One shot penalty and a one club length drop from the 
point of entry, and dropped not nearer the hole).

Ground Under Repair: 
Enclosed white-lined areas de�ne ground under repair. The white lines are considered to be in the 
ground under repair. 

No Play Zones: 
The committee may designate areas such as newly seeded grass areas as No Play Zones (NPZ). 
Relief from these areas is mandatory. The player must take free relief under Rule 16.1b. Penalty for 
playing from a No Play Zone isthe General Stroke Play penalty of 2 strokes.

The Course

Participation during tournament play can be dangerous. Players, caddies, and spectators are advised 
to seek shelter or medical help when conditions warrant.
 
Please be aware of others near you on the course and practice areas. It is
possible that you may get struck by a club or ball hit by someone else. 

When riding in a golf buggy, please read and follow the manufacturer’s safety notices at all times. 
Riding in a buggy or being struck with a club or ball can cause serious injury or death. 
Pulling a pull cart behind a buggy is not advised and is done so at the player/caddie/spectator’s own 
risk.

When attending an event-related functions such as opening ceremonies, awards presentations, etc., 
please use extreme caution and be mindful of how you or your children’s actions may a�ect others 
in close proximity. 

While necessary precautions are taken to ensure everyone’s safety, it is critical that we all work 
together to provide a safe and fun environment for all in attendance. You may use a mobile phone to 
call for medical help at any time during the event.

Safety Announcement


